Fortsätt spara efter nyår – men avsluta det avdragsgilla pensionssparandet

Spread the love

I dag presenterar Pensionsmyndigheten en konsumentvägledning kring eget sparande till pensionen, med anledning av att avdragsrätten efter nyår sänks kraftigt för privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande, IPS.

– Det viktigaste är att avsluta eventuella autogiron till privata pensionssparanden men fortsätt spara långsiktigt till din pension. Välj sparalternativ med låga avgifter, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Ett bra alternativ för ett långsiktigt sparande är att spara i ett investeringssparkonto (ISK), ett annat kan vara kapitalförsäkring beroende av vad du har för behov. Har du bolån så kombinera med amortering på lånen.

Gå i pension senare ger högre pension

Men också att jobba ett år längre och gå i pension vid 66 års ålder kan betyda cirka 950 kronor mer i pension efter skatt per månad.

För att få samma belopp i pension resten av livet från ett eget sparande behövs ett månadssparande på 2 300 kronor om man börjar spara vid 55 års ålder och 770 kronor per månad om man börjar spara vid 45 års ålder.

Efter nyår finns däremot avdragsrätten kvar för anställda som saknar tjänstepension från sin arbetsgivare och dem som bedriver aktiv näringsverksamhet. De får spara motsvarande 35 procent av inkomsten upp till en ganska hög nivå.

Ha koll på avgifterna

– Undvik att göra avdrag för privat pensionssparande så länge du har inkomst av aktiv näringsverksamhet som är lägre än 38 000 kronor per månad, på så sätt får du fulla insättningar till din allmänna pension, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker.

För pengarna som redan sparats med avdragsrätt gäller det efter nyår att ha koll på de eventuella fasta kostnaderna, försäkringsavgiften och fondavgifterna. I de flesta fall finns flytträtt, men det gäller att ha koll på storleken på flyttavgiften.

– Globala aktiefonder med låga avgifter kan vara bra alternativ för ett långsiktigt sparande, till exempel indexfonder med avgifter kring 0,4 procent. Håll koll på avgifterna när du jämför, säger Karin Grettve Odenfors.

Mer inforamtion här!