Humanitarno veče 15. novembra Stokholm

Spread the love
Humanitarna vecera 2014

Den 26 september 2014 har Serbiska Ungdomsorganisationen i Sverige (SUO)åkt till den serbiska staden Svilajnac för att hjälpa de drabbade av vårens översvämningar. I samarbete med Röda korset har man hittat två familjer som var i desperat behov av hjälp. Med pengarna som SUO har samlat in genom smsinsamling kunde man hjälpa familjerna genom att köpa det som har förlorat i översvämningarna.

Ensamstående i fokus

Valet av familjer blev ganska symboliskt för SUO. Man tog först till hänsyn att SUO samarbetade under insamlingen med Kvinnoorganisationen och med denna utgångspunkt ville man först och främst hjälpa ensamstående mödrar med barn. Genom god kontakt och samarbete med Röda Korset kunde man lokalisera två familjer med ensamstående mödrar som har flera barn.

En av de två familjerna var familjen Stefanovic. Modern är en änka med två barn som sedan ett år tillbaka som har förlorat sin man i kampen mot cancer. Sedan flera år tillbaka har familjen bosatt sig i Svilajnac från Kosovo Polje.

Under sin tid i Svilajnac har familjen bott i en andra hands lägenhet men de höll på att förverkliga sin dröm om eget hus. De har köpt mark och hade fått bygglov av bygga sitt hus. Trots alla sina drömmar kunde man inte bekämpa cancern och då förlorade familjen en make och barnen förlorade en far. Även med dessa motgångar hade familjen inte förlorat sin hopp.

Samarbete SUO och Kvinnoorganisationen

Deras hopp blev Kvinnoorganisationen och SUO som hade samlat ihop pengar till att hjälpa en familj som den här. Under sommaren fick familjen besök av kvinnoorganisationen som hade köpt en del material till husbygget. Några månader senare under sen sommaren åkte en minibuss full med SUO ungdomar som kom för att se framstegen med husbygget samt köpa fönster och dörrar till huset. När man kom till byggplatsen såg man inte så stora framsteg framför allt på grund av den hänsynslösa regnet som inte kunde sluta.

Konkret hjälp

Men allt eftersom när SUO kom tillbaka till Sverige kunde man följa husbygget på sociala medier och se hus börja ta en form.

Under sin vistelse i Svilajnac hjälpte SUO styrelsen en till familj som har sitt hus stående men förödelsen inuti huset var kraftiga. Det ända som familjen sa att dom behövde var vitvaror för att kunna klara av vardagen så gott som det går. SUO tog till hänsyn familjernas behov och efter dessa så försökte man så gott som det går hjälpa familjerna.

„Trots denna insats kände man att detta räcker inte till och därför har SUO styrelsen tagit ett beslut att ha en Humanitär kväll där man kommer att samla in mer pengar till dom behövande“, säger Radovan Milonjic en styrelse medlem i SUO. Humanitära kvällen kommer att äga rum den 15 november 2014 i den Serbiska Ortodoxa kyrkan Sv. Sava i Stockholm, enligt beslut från SUO.