Mitt Balkan – ny bok av Jovan Radomir

Spread the love

Ćevapčići känner du säkert till, liksom paprikaröran ajvar. Men Balkan bjuder på så mycket mer!

I »Mitt Balkan« presenteras maten, kulturen och människorna personligt av SVT-profilen Jovan Radomir. Jovan föddes på Balkan, växte upp i Katrineholm och spenderade sommarloven i sin gamla hemby. Där satt man i timmar kring middagsbordet under det enorma päronträdet. Och bordet dignade av härligheter.

På Balkan finns det inget som heter lagom. Ta del av de hemliga familjerecepten på den bästa ajvarn och rulltårtan. Motsvarigheten till våra svenska kåldolmar och vår snaps. Klassiska recept på grillat kött, bakverk, bröd med mera. På Balkan är det den okonstlade, rustika maten som gäller, men likväl har den serverats som gourmetmat på anrika Grand Hotel i Stockholm.

Nu kan du laga Jovans galamiddagsmeny. Lär också känna den pulserande serbiska huvudstaden Belgrad, majestätiska floden Donau, hjärta- och smärta-mentaliteten, den omfattande vinproduktionen, den utbredda kafékulturen – ja allt det som gör Balkan till en så härlig, kokande gryta av mat, kultur och människor. Prijatno! Smaklig måltid!

Upptäck ny mat från en spännande del av Europa I boken »Mitt Balkan« bjuder SVT-profilen Jovan Radomir in till en region som ligger honom varmt om hjärtat.

»Mitt Balkan – Mat och människor« omfattar 144 rikt illustrerade sidor och finns i butik den 22 september.
Fotografier av Bojan Stanić och Ivan Da Silva. Formgivning Urban Gyllström.

Provläsa MITT BALKAN här