Serbiens utrikesminister Vuk Jeremić på Sverigebesök

Spread the love

Under år 2009 måste Serbien göra ett avgörande strategiskt steg mot sin europeiska framtid, sade chefen för den serbiska diplomatin Vuk Jeremić som är på besök i Kungariket Sverige där han kommer att träffa Carl Bildt och Marita Ulvskog.

Jeremić sade i Stockholm att hans mål är att “bidra till skapandet av synergi bland länderna som stödjer Serbiens europeiska väg”. På detta sätt skulle man, betonade Jeremić, överstiga blockaden som uppkommit pga Nederländernas vägran att ge grönt ljus för en fortsatt intergrationsprocess.

Jeremić berättade att den 26 januari kommer ett viktigt möte att hållas med representanter för EU om Serbiens europeiska perspektiv. Inom ramen för förberedelser för detta möte kommer chefen för den serbiska diplomatin att tala med Sveriges, Sloveniens, Frankrikes och Italiens utrikesministrar när han besöker dessa länder, medan han kommer att prata med ett antal av sina kollegor via telefon.
Under 2009 måste vi vara kreativa, aktiva, mångsidiga och fasta, eftersom detta år måste bli år av avgörande strategiska steg mot en europeisk framtid för Serbien och för hela Västra Balkan, sade Jeremić.

Under sitt besök i Stockholm kommer Jeremić att träffa Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Izvor: www.balkanpuls.se