Glad Midsommar

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller i juni månad.

Midsommarafton firades tidigare den 23 juni, dagen före midsommardagen som sammanföll med Johannes Döparens dag[1]. I Lukasevangeliet, i Nya testamentet i Bibeln (Lukasevangeliet 1:36, 56–57) (1,26–37) nämns att Johannes föddes sex månader före Jesus, varför Johannes Döparens festdag sattes till 24 juni, sex månader före jul. Johannes Döparen är ett av få helgon där man firar födelsedagen snarare än dödsdagen (den „himmelska födelsedagen“).

I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni.[2] Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.[3] Johannes Döparens dag flyttades av Svenska Kyrkan till söndagen efter midsommardagen 2003.[1]

I många nordeuropeiska länder firar man midsommar med brasor.[4] Helgen infaller i närheten av sommarsolståndet.

I Danmark och Norge firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen) och tänder Sankthans-bål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton. Sankt Hans aften har mycket gemensamt med Valborg, och är möjligen den danska och norska versionen av denna sed[källa behövs].

https://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommarafton