Klarar vi cyberattacker och yttre hot om kontanterna försvinner?

Den globala cyberkriminaliteten växer och är nästan omöjlig att spåra. Och med den nya försämrade hotbilden i landet blir våra digitala system ännu mer samhällskritiska. Attacker kan mycket väl handla om att slå ut ett lands betalsystem.

Nu ställs krav på att medborgarna i landet ska ha beredskap att klara en vecka utan hjälp från det offentliga vid krislägen. Kontanter, som är ett robust betalmedel, ingår som en del av beredskapen.

Samtidigt sker en nedmontering av kontantsystemet utan att någon egentlig riskanalys gjorts. Naturliga frågor blir därför: Hur förberedda är vi egentligen att möta de nya cyberhoten? Klarar vi vardagen om de digitala systemen slås ut om inte heller kontantförsörjningen fungerar? Har vi någon plan B, och fungerar den verkligen?

Sverige håller på att slitas isär. Många efterlyser en demokratisk diskussion om vad som kommer att hända med våra kontanter. Frågan blir viktig inför valet för många väljare. Därför bjuder vi in till en öppen utfrågning i ämnet.

Medverkar gör experter inom cyberkriminalitet och yttre hotbilder samt representanter från de politiska partierna, (namn på deltagare skickas ut inom kort).

Moderator: Lennart Ekdal

När: Onsdagen den 14 mars 2018, kl 09.30-12.00

Plats: Riksdagen, Andrakammarsalen, entré/adress Riksplan, Norrbro 1 B

Anmäl dig senast måndag den 12 mars till josefine.mansson@anpr.se.

(Glöm inte att ta med id-handling. Kom i god tid innan seminariets början, då det ofta blir kö pga säkerhetskontrollen.)

Varmt välkommen!

Håkan Svenneling, riksdagsledamot (V) och Per Åsling, riksdagsledamot (C)